Scrisori

Ludmila PATLANJOGLU

Prof. univ. dr. Ludmila Patlanjoglu – Critic de teatru


„Multumiri, multumiri, multumiri pentru nobletea invitatiei pe
care mi-ati facut-o.”

Eruditie si Emotie

Pelerinajul organizat de Marshal Turism în tara Sfânta este o calatorie în Israelul adânc, coplesitoare prin bogatie. Te întâmpina un mozaic naucitor de vechi si nou, de locuri pline de Har si Adevar: Ierusalim, Tel Aviv, Haifa, Nazaret, Betleem, Ierihon, Muntele Maslinilor, Drumul Crucii, Zidul Plângerii, Muntele Carmel, Gradinile Baha’i, Cana Galileii, Valea Iordanului, Capernaum, Marea Moarta, Qumran, Pustiul Hozeva…
Simti ca aici este „centrul geografic al lumii”. Printre vestigii, cladiri antice si moderne, gradini luxuriante, tinuturi aspre arse de soare, bastioane sacre esti mai aproape de Dumnezeu. Intelegi de ce a ales acest spatiu si acest popor. Intâlnirea cu cel ce a fost jertfitor si jertfa este tulburatoare. Are putere sfintitoare, te cheama la reflectie si rugaciune, la o relatie personala cu El.
In acest periplu initiatic o surpriza este ghidul: Ion Antonescu, patronul firmei Marshal Turism, aflat la o suta zecea calatorie cu un grup în Israel. Maresalul (cum îi spun cu tandrete si pretuire prietenii) este o enciclopedie vie care uimeste prin cunostinte, memoria, datelor despre acest tarâm fabulos. Discursul sau captiveaza prin eruditie, dramatism, emotie. Cucereste prin mesaj crestin si patriotic. Informatiile transmise despre semnele ziditoare ale românilor în Tara Sfânta sunt extraordinare. Maresalul are la fiecare calatorie, ca oaspeti, si personalitati ale culturii românesti. E gestul sau de reverenta fata de elitele poporului român.
La sfârsit, placerea de a calatori este deplina. Traiesti în credinta, te cuprinde duhul dragostei. Viata devine mai bogata. Ai bucuria multumirii pentru acest dar nepretuit.