Articole Presă

Diplome de excelenta pentru cei mai buni artisti de muzica populara din România

Aflati intr-un pelerinaj la manastirile din Moldova si Bucovina, aproape 40 de artisti de muzica populara din România au fost invitati, ieri, la sediul Prefecturii Suceava, unde, intr-un cadru festiv, au primit diplome de excelenta, flori si felicitari din partea prefectului Orest Onofrei, a primarului Sucevei, Ion Lungu, si din partea sefului Directiei de Cultura Suceava, Aurel Buzincu.
Insotiti de Ion Antonescu, directorul firmei Marshal Turism, sponsorul acestui pelerinaj, artistii români, „ambasadori” ai folclorului românesc, au vizitat manastirile Putna, Sucevita, Moldovita, Voronet, Humor, dar si comunele Ciprian Porumbescu si Marginea. Pe unde au oprit, indragitii interpreti de muzica populara au fost intimpinati cu drag de locuitorii din satele bucovinene, care i-au imbiat pe marii artisti sa le cunoasca locurile si obiceiurile.
Printre numele mari ale muzicii populare românesti care s-au aflat ieri la Suceava se numara Valeria Peter Predescu, Veta Biris, Elena Merisoreanu, Dumitru Sopon, Gheorghe Turda, Mioara Velicu, Floarea Calota, Elisabeta Turcu, Angelica Stoican, Gheorghe Rosoga, Nicoleta Voica, Dumitru Farcas, Maria Cirneci, si, bineinteles, regina cintecului popular românesc din Bucovina, Sofia Vicoveanca, care a spus ca „tot ce s-a intimplat in aceste zile a insemnat multa emotie, multa implinire si, poate o data in plus, am redescoperit sufletul mare al bucovinenilor mei pe care il cint cu atita drag in cintecele mele”.

„Pelerinajul in Bucovina a fost un regal, a fost ceva unic”
In grupul de artisti aflati in pelerinaj prin Bucovina s-a aflat si Angela Moldovan care, putin nemultumita ca „sucevenii uitat-o si nu au iubit-o”, a tinut sa aminteasca edililor suceveni ca si ea reprezinta Bucovina, „am terminat un liceu in Suceava si am debutat la Ansamblul Ciprian Porumbescu ca balerina”. Ca o completare la „amaraciunea” Angelei Moldovan, colega sa de breasla, Ionela Prodan, a interpretat, de la „tribuna”, un fragment dintr-o cunoscuta piesa populara: „din bucata mea de piine am hranit un om si-un ciine,/ omul nu ma mai cunoaste, ciinele ma recunoaste!”.
Vestitul instrumentist Dumitru Farcas, profund impresionat de „inima de aur” a bucovinenilor, a avut amabilitatea sa ne impartaseasca citeva ganduri:
„Pelerinajul in Bucovina a fost un regal, a fost ceva unic. Inima bucovinenilor seamana foarte mult cu inima ardelenilor. Sint oameni cu totul si cu totul deosebiti, oameni calzi, sinceri, simpli prin felul lor de a se etala, dar profunzi in tot ce fac, dotati cu o profunda omenie, cinste si demnitate. Mi-au placut foarte mult bucovinenii.(…)
Folclorul nu moare niciodata. Folclorul este identitatea unei natiuni si prin folclor ne identificam noi, daca moare folclorul moare si natiunea româna, nu se poate. Este adevarat ca sint si perioade mai vitrege, perioade in care apar diferite curente muzicale, mai ales tineretul este antrenat in curente de modernism care nu au consistenta, dar, pina la urma, se selecteaza. Ce este valoare ramine, ce nu, cade. Ma bucur ca studentii culeg folclor, il valorifica, il publica, il ocrotesc. Vom avea si instrumentisti de valoare, dar acestia trebuie sa munceasca foarte mult. Eu as spune ca talentul se poate acoperi si de 10 % , ca 90 % sa fie rezervat muncii”.
La plecare, Ionela Prodan ne-a spus: „Pentru mine, aceasta actiune de suflet, de noblete, a insemnat foarte mult. Eu fiind olteanca, mereu mi-am dorit sa vin in Bucovina pentru ca toata lumea spunea ca oamenii de aici nu au uitat de unde au plecat, ei sint mereu cu sufletul de locurile natale, si-au pastrat blindetea, sufletul cald, nobletea, nu au uitat sa spuna oricarui trecator, Buna ziua”.

In august, concerte de muzica populara pentru ajutorarea sinistratilor
Interpreta de muzica populara Elena Merisoreanu ne-a spus ca s-a simtit minunat in Bucovina, „dar nu am uitat nici de sinistratii pe care ii are România acum. M-am gindit ca poate este un semn ca trebuie sa fim mai buni”. Floarea Calota a fost de parere ca „Sufletul bucovinenilor este de aur.
Primirea pe care ne-au facut-o bucovinenii in acest mic colt de Rai, care se numeste Bucovina, cred ca a insemnat pentru mine, dar, si pentru colegii mei, o adevarata lectie de piosenie”.
Interpretul cintecului popular maramuresean, Nicolae Sabau, care este si primarul comunei Cicirlau, ne-a spus ca in urma acestui pelerinaj prin Moldova si Bucovina „a pus bazele” unei infratiri intre comuna pe care o „pastoreste”, comuna suceveana Ciprian Porumbescu, si comuna Ipotesti – Botosani.
Ion Antonescu a mai declarat, la intilnirea de la Suceava, ca totii artistii de muzica populara care au participat la acest pelerinaj vor sustine in august mai multe concerte prin tara, iar banii adunati din vinzarea biletelor vor fi trimisi sinistratilor din tara. Primarul Sucevei, un mare iubitor de folclor, a incheiat intr-un mod optimist intalnirea cu artistii, spunind: „folclorul va intra primul in Uniunea Europeana”.
D.M