Articole Presă

Ion Antonescu: Turismul este pasiunea vietii mele

Alice Nastase Buciuta
27 iulie 2016

Folosind experienta sa de lucru în turism de peste 25 de ani, Ion Antonescu a fondat, dupa Revolutie, Marshal Turism, pe care a si condus-o pâna în 2000, când a predat stafeta manageriala catre fiul sau, Daniel. Numai ca, dincolo de performantele sale exceptionale în turism, „Maresalul”, cum este poreclit, cu iubire, este un personaj aparte, un barbat mereu tânar, care alearga zi de zi în Herastrau si organizeaza, mereu, întâlniri generoase ale artistilor pe care îi ocroteste cu marinimie. Pe una dintre terasele înflorite ale splendidului hotel Marshal Garden am stat de vorba despre drumuri facute cu folos, despre bani, despre copii, despre iubire, despre tara în care traim.

Alice Nastase Buciuta: Domnule Antonescu, am fost cu dumneavoastra ca ghid în Israel si am ramas cu o amintire de neuitat… Israel este în continuare destinatia cea mai ceruta prin agentia dumneavoastra?

Ion Antonescu: Este o destinatie dorita în agentia noastra datorita faptului ca merg chiar eu pe post de ghid. si acum, de exemplu, am 53 de turisti si ar mai fi vrut înca vreo zece, dar nu mai sunt locuri în autocar.

Marea Dragoste / revistatango.ro: În autocarul care merge prin Israel?

Ion Antonescu: Da, pâna acolo mergem cu avionul, desi, din pacate, dupa parerea mea, cei de la Tarom nu au un om foarte bun de marketing. Daca ar avea, ar constata ca sunt foarte multi oameni ca mine, care nu doresc sa piarda noptile. La Tarom, daca alegi destinatia Israel, ai doua nopti pierdute. Întrucât avionul pleaca la sase dimineata, trebuie sa te scoli la ora doua ca sa fii cu trei ore înainte la aeroport, cum cer ei. De acolo, avionul pleaca la unsprezece seara, ajungi la Bucuresti la ora doua, deci sunt exact doua nopti pierdute. Teoria ca astfel prinzi o zi în plus de sedere acolo este gresita, fiindca, atunci când calatoresti astfel ajungi obosit sau dormi în autocar si nu mai întelegi nimic. De exemplu, El Al are ore de plecare foarte bune. Plecam la unsprezece si ne întoarcem seara la noua, deci nu pierdem timpul. si mai este un lucru gresit, cei de la Tarom spun ca este mult mai avantajos spatiul aerian la acele ore. Dar, de fapt, nu platesti niste taxe, dar pierzi prin faptul ca nu ai avioanele pline. Întotdeauna în afaceri trebuie sa studiezi ce vrea clientul, în al doilea rând sa studiezi concurenta si sa te adaptezi. Am impresia ca exact asta nu fac si nu îi intereseaza, pentru ca nu sunt banii lor.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Dumneavoastra faceti asta dintotdeauna sau ati înteles acest lucru acum, mai târziu?

Ion Antonescu: De când ma stiu, absolut orice am facut în viata, indiferent pentru cine am lucrat, am facut ca pentru mine însumi. Acum avem un oaspete care a venit aici special din alta tara pentru ca sunt singurul nebun de pe glob care la evenimente speciale, nunti, botezuri, zile de nastere, la orice fel de grupuri, ofera felul principal la alegere, la restaurantul hotelului nostru. Fac asta pentru ca am constatat, inclusiv pe pielea mea sau de câte ori am fost cu rude sau colegi în strainatate, ca, daca erau peste zece persoane, se considera grup si se facea un meniu fix. Dar nu este corect asa. Unul prefera pieptul de pui, altul prefera friptura de porc si asa mai departe… Atunci când mergi la o nunta, de exemplu, daca manânci ce îti place si te simti bine, bagi mâna în buzunar mai adânc si daruiesti masa.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Puteti face la fel în orice zona a activitatii turistice?

Ion Antonescu: Am avut recent o discutie cu o receptionera. O domnisoara venise dimineata la o conferinta, dar avea si cazare. Receptionera i-a spus ca la ora doua se face check-in-ul. Am întrebat-o daca nu sunt camere libere si mi-a raspuns ca sunt, dar asa este regula. De ce? Regula pentru mine este sa îl ajut pe client sa se simta bine. Atunci i s-a dat imediat camera. Vii obosit de pe drum, de ce sa stai în hol sau în parcare? Trebuie sa te pui în locul clientului, în locul celuilalt. Cum ti-ar fie tie bine, asa trebuie sa faci. De când ma stiu, întotdeauna m-am pus în locul celuilalt.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Este de fapt un principiu moral „ce tie nu îti place altuia nu-i face”. Cum schimba acest fel de a vedea lumea afacerea dumneavoastra, agentia de turism, hotelul? Se simt lucrurile acestea, fac ca totul aici sa mearga mai usor?

Ion Antonescu: Cea mai grea problema a vietii mele, si nu cred ca este numai a mea, ci si a altor oameni de afaceri, este cea a salariatilor. De multe ori salariatul este un robot. Sunt foarte putini cei care gândesc într-adevar. Ei executa niste ordine si atât. Acest lucru ma deranjeaza. Salariatii, mai ales tinerii, ar trebui sa iubeasca inovatia. Întotdeauna mi-au placut oamenii care care vin cu idei pe care sa le studiem si sa vedem ce se poate face cu ele. Trebuie sa stii si sa îti sustii ideea, sa vii cu argumente. Nu prea mi s-a întâmplat sa am de-a lungul timpului mai mult de cinci la suta salariati care sa vina cu idei.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Cum va explicati asta?

Ion Antonescu: Este dezinteres, si nu doar în România. si în afara salariatii fac multe greseli.

Marea Dragoste / revistatango.ro: A avut loc de curând o conferinta legata de importanta educatiei timpurii a copiilor care da valoare mediului de afaceri. Ei spun ca cei mici pot fi educati pentru a reusi, iar mai târziu, când vor face parte dintr-o afacere ca angajati sau ca antreprenori, vor avea acest spirit inovativ.

Ion Antonescu: Eu am constatat ca cei care s-au nascut la tara stiu ce înseamna greutatile si lupta mult mai mult, pun pasiune în ceea ce fac. Cei care sunt nascuti la oras si sunt cocolositi de catre parinti nu îsi pun aceasta problema. Întotdeauna ma deranjeaza CV-urile în care vad ca cel care vrea sa ocupe un post a avut nu stiu câte locuri de munca. Daca am vazut ca a depasit trei locuri de munca, nici nu ma uit la el. Poti sa ai sapte facultati, sa stii douazeci de limbi straine, daca nu pui pasiune în ceea ce faci si daca nu gândesti, nu esti bun. Sunt foarte multi care nu au facultate, dar îmi plac, pentru ca îsi pun mintea la contributie si pun pasiune în orice domeniu de activitate. Când pui pasiune în ceea ce faci, îti iese, pentru ca vii de placere la serviciu, pe când daca nu vii cu placere la serviciu, totul e în zadar, nu vei avea rezulatate bune, oricâte facultati ai fi absolvit. Nu are nicio legatura pregatirea cu pasiunea.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Credeti ca asta vine din greutatile vietii? Cei care sunt pasionati sunt oameni care s-au luptat mai mult?

Ion Antonescu: Sa va dau un exemplu, chiar daca, poate, nu este cel mai bun. Eu sunt, vorba primei mele soacre, „printul din vârful muntelui”, pentru ca eu m-am nascut în tara Lovistei, la granita cu Vârful Negoiu, vin de la tara. Am terminat cibernetica si ma uit la colegii mei bucuresteni ca niciunul nu a ajuns la nivelul la care am ajuns eu. Faptul ca am venit de la tara si ca a trebuit sa razbesc în viata m-a ajutat foarte mult, dar si faptul ca mi-a placut mult turismul. Degeaba am terminat cibernetica, pentru ca, fiind ghid din anul întâi de facultate, turismul mi-a intrat în sânge. Turismul este pasiunea vietii mele. Pe timpul lui Ceausescu, lucrând în turism, am luat locul a patru insi, pe un singur salariu. De atunci am o maxima a mea: bucura-te când vecinul nu munceste, ca sa îi iei locul. Asa îti dezvolti si creierul, te apreciaza seful si ai si satisfactie. Daca nu ai satisfactie în munca, atunci traiesti degeaba.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Îmi spuneati ca este important sa fii ambitios, sa învingi greutati. Cum ati reusit sa rezolvati problema asta cu propriul fiu care, desi nu ati avut o viata grea, va este alaturi si va sustine? Cum ati rezolvat asta ca parinte?

Ion Antonescu: Trebuie sa recunosc ca am un baiat extraordinar si nu a fost implicat niciodata în niciun scandal. Am ajuns la concluzia ca e bine sa îl lasi pe copil sa se dezvolte, sa îl consideri un om matur. Dau doua exemple de situatii care, zic eu, i-au schimbat soarta. Când era mai mic, toti îmi spuneau sa nu îi dau atât de multi bani, pentru ca se învata cu ei. Dar eu am înteles ca nu este bine sa nu îi dai bani, ci e bine sa îi dai câti îsi doreste (asta în cazul în care ai, desigur), dar sa vezi pe ce îi cheltuie. si sa nu îi dai banii cu târâita, pentru ca atunci îl faci pe copil sa gaseasca alte formule. Am ascultat de altii si am gresit, iar copilul se împrumuta de la diversi prieteni, nu a fost bine. Atunci i-am zis sa scoata din contul bancar de fiecare data câti bani vrea. si acum, când are treizeci si sase de ani, ma întreaba daca poate sa îsi cumpere anumite lucruri. E anormal, caci el este presedintele firmei. Poate a contat si faptul ca tata a fost preceptor si chiar daca venea cu bani acasa, noi, copiii, nu puneam mâna pe ei, stiind ca nu sunt ai nostri. Poate ca a înteles si el ca e bine sa stii sa folosesti banii, nu sa îi cheltui aiurea. Al doilea exemplu este ca l-am lasat sa conduca firma. A fost si conjunctura de asa natura. În anul 2000, am ajuns secretar de stat la Cultura si l-am numit pe el presedintele firmei. Din clipa aceea nu m-am asezat niciodata pe scaunul lui si a avut o libertate totala. Asa a capatat încredere în el. Deci trebuie sa îl tratezi pe copil ca pe un om mare. si pe orice salariat, fa-l sef si poti sa vezi cum se schimba daca are alte responsabilitati.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Cum se schimba oamenii când capata mai multa responsabilitate, în bine sau în rau?

Ion Antonescu: Foarte multi se schimba în bine. Sunt si unii care nu se schimba, pentru ca nu îi duce capul sau nu vor. Sunt mai multe motive care îi fac sa nu progreseze.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Mi-ati spus ca l-ati învatat cum sa aiba respect fata de bani. Banii sunt o tema foarte importanta în vietile noastre. Spuneti-mi cât de importanta este relatia cu banii, cum ati reusiti sa o stapâniti?

Ion Antonescu: Pot sa va dau un alt exemplu putin ciudat. Noi am avut întotdeauna banii la comun. Eu eram însurat, el era însurat, dar nu am stabilit niciodata: asta este partea ta, asta este a mea. Nici acum noi nu avem banii separati. Fiecare ia cât are nevoie si ne consultam întotdeauna, în asa fel încât sa îi utilizam cu folos.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Nu va tenteaza masinile, gadgeturile…?

Ion Antonescu: Eu, cel putin, nu am avut decât trei masini în viata mea. Cea pe care o am acum este de unsprezece ani, cealalta am tinut-o zece ani. Nu cheltuiesc bani aiurea. Când stii cât de greu se câstiga banul, îl cheltuiesti foarte greu. Când îl obtii usor, prin diferite metode, nu vreau sa intru în amanunte acum, îl cheltuiesti foarte usor. Este foarte important sa stii cât de greu se câstiga banul în ziua de azi.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Ce greseli credeti ca fac oamenii din jurul nostru în raport cu banii, de nu au bani sau dau faliment?

Ion Antonescu: Daca as fi ministru de Finante, as obliga absolut toate firmele, atât de stat, cât si particulare, sa tina evidenta cheltuielilor si a veniturilor asa cum o tin eu din 1992, de când am înfiintat firma. Eu am o situatie facuta de contabilitate pe trei ani în urma, în ordinea alfabetica a cheltuielilor, apa, gaze, absolut toate, pe nu stiu câte pagini. Ma uit, compar si vad greselile. De exemplu, am vazut ca în luna ianuarie, anul trecut, la spalatorie mi-a crescut cheltuiala cu o suta si ceva de mii de lei. Am întrebat de ce. Pentru ca atunci s-au spalat perdelele si draperiile. Directoarea de la hotel era foarte bucuroasa ca a negociat o reducere de pret cu treizeci la suta. Eu mi-am dat seama imediat. Desi în contract pretul era pe kilogram, la perdele si draperii ni l-a calculat la metru patrat. Daca nu as fi avut cheltuielile în ordine pe trei ani, nu mi-as fi dat seama de greseala. Am atras atentia, omul a refacut calculul la kilogram si a rezultat o diferenta foarte mica fata de anul trecut. Un alt exemplu, la gaze. De ce sunt gazele atât de scumpe? Am constatat ca multi bucatari nu-si dau suficient interesul. Acasa, întreb, când iei oala de pe foc, nu stingi aragazul? Ba da. Atunci aici de ce nu îl stingi? Flacara de veghe înseamna un consum cu 25% de metri cubi de gaze în plus… Pâna nu am dat doi bucatari afara, nu au învatat ca trebuie sa închida imediat aragazul. Foarte multi gresesc, lasându-se pe mâna contabilului sef. Dimineata, eu ma duc la contabilitate si absolut toate facturile trec prin mâna mea. Sunt foarte multe cheltuieli facute fara motiv, de aceea eu le vad si cer referatul de necesitate pentru ele. Cea mai mare greseala care s-a facut în România legat de licitatii este pretul cel mai mic. Pretul cel mai mic te costa de trei, patru ori mai mult. Ma uit si la restaurant. Am fost în piata, la magazine, cu cel care face aprovizionarea. Cel mai important om din restaurant este cel care face aprovizionarea, pentru ca daca acela aduce pestele vechi sau rosia stricata, ce sa faca bucatarul? Nu ma intereseaza ca este mai ieftin, pentru ca pierd, daca rosia sau cartoful este stricat, jumatate o arunc. Prefer sa dau mai mult, ca sa iau calitate. Prin calitate se câstiga mult mai mult. Aici sunt greselile pe care le fac toti. si mai este un lucru foarte important: sa fii corect. Daca nu esti corect în afaceri, pierzi mult mai mult. Eu si pentru apa pe care o beau cer sa mi se faca bon fiscal, la pretul de cost. Daca nu faci asa, pierzi, pentru ca vine controlul si îti închide afacerea.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Aplicati principiul acesta, sunt prea sarac sa cumpar lucruri ieftine? Sunteti de acord cu asta?

Ion Antonescu: Da. Cine nu respecta calitatea nu câstiga. Putin dai, putin ai. Daca tii la calitate, câstigul vine mult mai repede, garantat. Foarte multi au calatorit, foarte multi stiu ce înseamna calitatea si oamenii au început sa mearga acolo unde o gasesc.

Marea Dragoste / revistatango.ro: V-am întrebat despre copii, v-am întrebat despre bani, va întreb si despre dragoste. Un om care are o afacere de succes poate sa aiba si o viata de familie buna, se poate sa le ai pe toate?

Ion Antonescu: Poti sa le ai pe toate, sigur!

Marea Dragoste / revistatango.ro: Din ce vine calitatea relatiei? Din ce vine o iubire mare, care rezita în timp?

Ion Antonescu: Din comunicare, din faptul ca se discuta tot timpul absolut orice problema. Poti sa tii în tine un lucru care poate nici nu este adevarat. Daca discuti si lamuresti lucrurile, atunci succesul este garantat. Daca însala, pâna nu vad eu, nu cred. Mie trebuie sa mi se demonstreze. Mai este un lucru, daca stii sa o faci cu cap, nu deranjezi pe nimeni. Se zice ca hot este numai cel care este prins.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Dar credeti asta, sunteti de acord cu asta?

Ion Antonescu: Da, nu ma deranjeaza atât timp cât nu stiu si nu sufar.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Dar ati putea fi hot fara sa fiti prins? Nu revenim la nu îi face altuia ce nu îti place tie?

Ion Antonescu: Prima mea sotie a avut o maxima extraordinara, a zis „eu nu vreau un barbat care sa ma însele cu una pentru ca o iubeste, ci cu mai multe femei pentru ca nu le iubeste”. si invers, daca stii cum sa procedezi, daca esti destept. Daca esti prost si te îndragostesti, atunci se vede.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Dar a te îndragosti este un semn de prostie, nu este o minune?

Ion Antonescu: Una este sa te îndragostesi o data si alta este sa te îndragostesti de fiecare data. Dupa mine, îndragostit esti o data, de doua ori, dar de prea multe ori înseamna ca aia nu a fost iubire, a fost un foc de paie.

Marea Dragoste / revistatango.ro: În iubire oamenii merg pe alte idei, pe fidelitate, pe relatii pentru totdeauna.

Ion Antonescu: Sa o luam altfel. Trebuie sa recunosc ca am apreciat si mi-ar placea într-un fel perioada bunicilor. Trei, cinci la suta dintre ei divortau. Pe urma au venit parintii, dintre care vreo douazeci la suta divortau. Apoi a venit perioada mea, în care sunt treizeci, patruzeci la suta divorturi, iar acum este perioada de saptezeci, optzeci la suta divortati. De ce? Nu mai sunt aceleasi conditii. Teoria aceasta ca numai barbatii însala este gresita. Procentul este egal. Femeile au cinci motive de înselat, barbatii au doua motive. În primul rând, femeile însala daca nu sunt multumite sexual acasa. În al doilea rând, din punct de vedere financiar. În al treilea rând, din curiozitate. Femeia trebuie sa fie neaparat pe picioarele ei, sa nu depinda de barbat din punct de vedere financiar. Pe urma, din razbunare. Pe când barbatul o face în primul rând din noutate si pe urma din razbunare.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Pentru dumneavoastra acceptati asta, dar copilului sau oricarui tânar i-ati da acelasi sfat, sa divorteze de câte ori vrea?

Ion Antonescu: Baiatul meu a divortat si mi-a placut raspunsul lui. Zice: tata, este mult mai bine pentru copil sa nu vada când ne certam ca altfel ramâne cu traume, pe când asa, ne vedem, suntem prieteni. Stând în casa si neplacându-va, când ajungeti la acest punct de divort, vrei, nu vrei, te certi în fata copiilor. Copiii sufera mult mai mult asa decât daca sunteti separati. De ce sa stau cu cineva numai de dragul copiilor? Nu ai cum sa te abtii sa nu te certi, iar daca nu îti mai place de persoana cealalta gasesti tot timpul motive de cearta.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Avem sanse sa facem afaceri de succes în tara noastra în mod corect, fara sa încalcam legile, fara sa ne împiedicam de ele, fara sa ne simtim trasi înapoi?

Ion Antonescu: Acum este foarte greu sa mai faci ceva, pentru ca am avut niste conducatori care si-au batut joc de tara. Noi nu mai avem nimic, am vândut tot. Ce exportam nu ne apartine. La noi se lasa numai cu câteva taxe pe salariu, firmele straine scot profitul afara, nu lasa nimic. Noi nu mai avem finante, energie. Mie mi-a placut foarte mult Iulius Cezar. Când a ajuns împarat, primul lucru pe care l-a facut a fost sa-i scuteasca de impozit pe tarani. As lasa unu la suta impozit pentru tarani si pentru întreprinderile mici si mijlocii. taranul acela ma scapa pe mine, guvernul, de mai multe guri. El creste animale, cultiva, da copiilor, mai da vecinilor, mai si vinde, dar nu se îmbogateste. E munca multa în agricultura… Dupa mine, s-au facut doua mari greseli de catre conducatorii nostri. Prima mare greseala este ajutorul social. Sunt de acord cu ajutorul social pentru cei bolnavi, pentru batrâni, dar nu pentru golani, oameni care pot sa munceasca, dar stau acasa si asteapta bani de la stat. Dupa mine, ar trebui urgent revizuit sa primeasca numai cei care chiar au nevoie. De aceea sunt foarte multi care deschid fabrici si nu au muncitori, pentru ca le convine ajutorul social. A doua mare greseala este cea a pensiilor private. Foarte multi bani se duc la fondurile astea private si daca îi iei la scuturat o sa vezi ca nu prea mai au bani si nu se stie ce au facut cu ei. S-au facut câteva greseli colosale. Pe timpul lui Ceausescu, eu semnam pe statul de plata 2800 de lei, atât primeam în mâna. Ministerul de Finante avea grija sa trimita banii la sanatate, la pensii, la somaj si toate conturile astea erau alimentate. Dupa revolutie s-a schimbat aceasta regula. În loc sa se dirijeze banii la aceste fonduri, s-au dat pe interese politice, la alegeri. Occidentalilor le convine sa te împrumuti, sa stie ca vei fi tot timpul sluga…

Marea Dragoste / revistatango.ro: Nu v-ati împrumutat si dumneavoastra la banci?

Ion Antonescu: Ba da, am luat împrumut la banca, dar am facut tot ce se poate ca sa îl platesc într-un an si jumatate, în loc de opt ani. Pâna atunci ma cautau saptamânal de la banca sa vada ce mai fac. Le-am luat vreo sapte sute de mii de euro platind în avans. De atunci nu ma mai suporta. Strainii fac ce vor din noi pentru ca au si gasit conducatori care accepta asta.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Deci solutia este la nivel politic?

Ion Antonescu: Politic, pentru ca sunt pusi conducatori care ori sunt de paie, ori fac jocurile altora.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Daca politica este solutia, nu este si pentru dumneavoastra asta o solutie, sa intrati în politica si sa schimbati din interior lucrurile?

Ion Antonescu: Acum este foarte greu, nu poti sa schimbi, pentru ca deja s-au format niste gasti. Eu as merge pe principiul ca nu eu ca stat trebuie sa demonstrez ca ai furat, ci tu trebuie sa demonstrezi cum ai facut avere.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Ajungem la ideea ca banul face legea peste tot. Dar dumneavoastra spuneati ca nu va trebuie, nu îi cheltuiti, nu risipiti, nu va schimbati masinile.

Ion Antonescu: Dar nu toti gândesc ca mine, vor sa traiasca clipa si atât, ca tinerii care fumeaza, pierd noptile si nu gândesc ca vine vremea când îmbatrânesti si îti doresti sa traiesti, mai ales sa fii sanatos.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Ati stiut asta si la tinerete, sa va menajati, sa investiti în sanatate?

Ion Antonescu: Noi suntem patruzeci de insi în familie. Doi au fumat, e o nepoata care mai fumeaza si acum, si baiatul meu care a fumat pâna acum sapte ani când si-a propus la Sfântul Mormânt sa nu mai fumeze si sa nu mai bea. De sapte ani n-a mai pus tigara în gura si n-a mai baut o picatura de alcool. Deci din familie am fost sanatos si am gândit sanatos.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Dar va si îngrijiti, faceti masaj, faceti sport.

Ion Antonescu: Sunt dictator cu mine. Daca vin de la tara, unde ma culcam devreme, la opt, ca nu era curent electric, mi-am obisnuit organismul asa. Ma culc devreme si ma scol si duminica la sase. Vara, la sase si un sfert sunt în Herastrau, dau o tura. Acum alerg mai târziu, pentru ca e întuneric sau frig. Mai fac acasa gimnastica o ora si un sfert si fac foarte multe exercitii de coloana. Pe mine nu ma doare spatele pentru ca m-a învatat un medic sportiv sa fac niste exercitii ce trebuie facute ca mâncarea la foc mic, nu trebuie fortate. Se întaresc muschii coloanei si nu ma dor. Pe urma ma duc si în parc. Daca nu ai rabdare, este buna si bicicleta. Dar este mult mai bine sa mergi, daca nu sa alergi, în aer liber decât pe bicicleta. Mersul este mult mai sanatos.

Marea Dragoste / revistatango.ro: si de mâncat? Luati vitamine, suplimente?

Ion Antonescu: Nu iau pastile. Manânc foarte mult usturoi si doua lingurite de miere pe stomacul gol în fiecare zi. Daca nu am miere, manânc pastura. Pastura este hrana albinelor. O gasesc în târg si este de cinci ori mai buna decât polenul sau mierea, mult mai sanatoasa. Sucuri naturale de mere, de telina, de morcov si asa mai departe, le tot schimb. Manânc numai lucruri sanatoase, oua de tara, pui de tara, nu manânc mezeluri. Caut sa termin de mâncat pâna la sapte seara. Dupa ora sapte nu mai manânc. Iar de patru ori pe saptamâna fac masaj câte doua ore. În plus, gândesc pozitiv. Ma odihnesc. Calatoresc foarte mult si atunci mai scap de poluarea din Bucuresti.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Ce înseamna ca gânditi pozitiv? Nu va suparati, nu va enervati vreodata?

Ion Antonescu: Ba da, ma supar foarte rau, mai ales ca eu intru în conflict cu cinci categorii de oameni, cu prostii în primul rând, cu hotii, mincinosii, lenesii, sabotorii. Sunt perfectionist. Nu suport sa vad dezordine, nu suport sa vad ca nu recunosc greselile si ma contrazic când pe urma eu le demonstrez ca am dreptate. Eu tin foarte mult la client. Eu stiu sa pierd ca sa câstig, ori asta nu se întelege.

Marea Dragoste / revistatango.ro: V-ati gândit vreodata sa plecati de tot din tara?

Ion Antonescu: Nu mi-as dori sa plec în strainatate decât daca as putea sa îmi iau toate lucrurile si toti prietenii. Tinerii sunt la început, trec repede peste acest lucru, se adapteaza oriunde mai usor, dar cei care au depasit 35 de ani se adapteaza foarte greu pentru ca, orice s-ar spune, strainii ne desconsidera total, inclusiv în turism. Dau un exemplu care mi s-a întâmplat si mie, când vad ca esti român, îti dau cea mai proasta camera, dar la acelasi pret.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Vi s-a întâmplat chiar si dumneavoastra?

Ion Antonescu: Da, si nu o data. De exemplu, la Paris, la un hotel de cinci stele de lânga Opera. Camera la mansarda, 450 de euro pe noapte. M-am dus si am întrebat de ce costa atât. Esti lânga Opera, îmi zice. si ce daca? Fiecare camera are alt pret. Îmi lua o groaza de bani pentru o camera în care, când intrai, te urcai direct în pat.

Marea Dragoste / revistatango.ro: În concluzie, cum sunteti în momentul de fata, sunteti dezamagit sau aveti sperante? Credeti ca va fi mai bine?

Ion Antonescu: Sunt total dezamagit, atât de poluarea politicienilor prin legi, cât si de poluarea prin mizeria de pe strada si mizeria umana. Citesc foarte mult. Am o biblioteca foarte mare. M-am documentat despre Inchizitie. Pot sa spun ca în România acum corespunde perioadei de vârf a Inchizitiei. Atunci se bucurau când era ars cineva pe rug, se duceau sa îl vada cum arde si bona, si vecina. Familiile se turnau. Era o placere sa îl vezi pe celalalt suferind si sa îl torni la Inchizitie. Acum se întâmpla cam acelasi lucru.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Dar daca esti curat si corect nimeni nu te poate turna cu nimic.

Ion Antonescu: Saracia este cea care te-a împins sa faci asta. Pe urma, legile facute prost dupa revolutie au facut în asa fel, încât unii sa se îmbogateasca în detrimentul celorlalti. Normal ca acum se toarna unul pe altul. Nu s-au aplicat legile cum trebuia. Norocul meu este ca plec foarte mult pe-afara, ma relaxez si vin din nou cu forte proaspete.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Cu dragostea cum stati, o cautati, sunteti în asteptarea ei?

Ion Antonescu: Nu o caut. Eu merg pe principiul de ce ti-e scris nu poti sa scapi. Când va fi, va fi. Daca este sa întâlnesc marea iubire, o voi întâlni.

Marea Dragoste / revistatango.ro: Ati avut doua sotii. Sunteti în relatii bune?

Ion Antonescu: Daca îmi poarta numele amândoua… Eu cred ca nu poti sa porti numele cuiva daca ti-a facut rau, deci, da suntem în relatii bune si asa cred ca ar trebui sa ramâna toti cei care au trait o vreme împreuna.

Sursa: http://revistatango.ro