Scrisori

Radu BELIGAN

Radu Beligan
Actor

Dragă Mareşale,

În lunga mea viaţă am avut ocazia să calc de paisprezece ori Pământul Făgăduinţei, aşa încât, atunci când am răspuns invitaţiei tale de a mă aventura şi a cincisprezecea oară pe urmele lui Isus, mărturisesc că nu mă aşteptam la ceva nou, deşi eu te cam ştiam pe tine şi stiam de ce eşti în stare.
Am recapitulat experienţele unice trăite lângă tine în excursiile pe care le-ai organizat în Moldova şi Grecia, arătându-le oamenilor arta al căror staroste ministerial erai, frumuseţile acestor locuri fascinante, încărcate de povara istorică a secolelor care s-au scurs peste ele.
N-am uitat niciodată zilele petrecute împreună, nici ceasurile de poetică desfătare cu care dulce ne-ai împovărat, nici uimitoarea ta elocinţă cu care de atâtea ori m-ai uluit.
Totuşi, să descopăr ceva nou în Israelul atât de cunoscut mie, mi se parea ceva de neconceput. Iată de ce, dragul meu prieten, te felicit că ai insistat să vin, pentru a cincisprezecea oară, şi să (re)văd Pământul Sfânt, într-o nouă şi surprinzătoare lumina.
Cu ce să încep? Cu organizarea impecabilă a excursiei, cu programul alcătuit cu precizie elveţiană, cu bogăţia obiectivelor de vizitat sau cu memoria ta fabuloasă care poate stârni invidie chiar şi unui actor ca mine?
Ştiu doar că pelerinajul pe care îl organizezi de atâţia ani cu succesul binecunoscut, reprezintă, de fapt, un profund act de cultura şi spiritualitate pentru care ortodoxia în general şi ortodoxia română în special, ar trebui să-ţi fie recunoscătoare.
Pentru mine a fost o experienţă deosebită pe care o recomand din toata inima celor care sunt îndrăgostiţi de Israel şi vor să-l descopere în toată splendoarea lui, aşa cum nici unul din ghizii locali n-ar şti să-l prezinte.
Îti doresc să nu abandonezi niciodată acest program cultural şi să faci, pe viitor, câţi mai mulţi oameni fericiţi, aşa cum m-ai făcut şi pe mine.

Radu Beligan.

Octombrie 2010.