Articole Presă

Cronica Romana – Ion Antonescu: “Mi-am facut un crez din sprijinirea si stimularea valorilor autentice”

Un demnitar profund implicat in viata cultural – artistica a tarii
Ion Antonescu: “Mi-am facut un crez din sprijinirea si stimularea valorilor autentice”

Ca secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor, domnul Ion Antonescu raspunde, in principal, de integrarea europeana si de relatiile internationale. Dar pe langa indeplinirea obligatiilor oficiale, fiind un pasionat de arta, avand cultul slujitorilor ei, Ion Antonescu s-a implicat si se implica personal, finantand diferite actiuni de sprijinire a acestora sau de integrare a unor categorii defavorizate in circuitul cultural-artistic. Cateva exemple sunt edificatoare. Inca de la inceputul lui 2001, primul an al mandatului sau, a realizat din bani proprii demersul intitulat “Lumina pentru sufletul batranilor”, oferind spectacole gratuite batranilor insitutionalizati. A organizat pelerinaje, atat cu membri ai corpului diplomatic, cat si cu artisti de seama, la manastirile din nordul Moldovei, iar la o intalnire a seniorilor filmului si teatrului romanesc a decernat titlurile de Artist de onoare ca si pe cel de Excelenta a culturii romanesti. A organizat un concert, premiind venerabili compozitori si interpreti de muzica usoara, a finantat turnee ale unor prestigiosi artisti romani peste hotare, a sprijinit editarea unor carti etc.
Se cuvine relevat, in mod deosebit, un proiect strict legat de functia sa, dar concretizat cu bani proprii: fondarea, la 31 mai 2001, la Casa Capsa, a Clubului Diplomatiei Culturale, care a devenit un cadru propice de intalniri si schimburi de opinii si proiecte intre membri ai corpului diplomatic si prestigiosi oameni de cultura romani. Si am enumerat doar cateva din demersurile domnului Ion Antonescu, demnitar, dar si un generos Mecena, implicat profund in sprijinirea culturii si artei romanesti

Stimate domnule Ion Antonescu, v-ati incheiat al treilea an de mandat. Ce considerati ca ati realizat in acest rastimp ca secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor?

Un bilant este, fireste, un prilej de satisfactii, dar si de regrete ca n-ai putut face mai mult. Un fapt important pentru ministerul nostru este ca, in 2003, s-a incheiat cu Uniunea Europeana capitolul 20, privind domeniile culturii si audiovizualul.

Stiu ca, in cei trei ani, ati avut mai multe initiative, concretizate fie in legi, fie in proiecte sau hotarari de Guvern. Cu ce ati inceput?

Cu Legea de prevenire si combatere a pornografiei. Normele de aplicare a acestei legi se afla la avizare la Ministerul Finantelor si la cel al Comunicatiilor, urmand sa ajunga si la Ministerul de Justitie.

Cum functioneaza proiectul Info-Cultural pe care, de asemenea, l-ati initiat?

Acest serviciu de informare culturala la nivel national functioneaza apeland numarul de telefon 9525, cei din provincie trebuind sa adauge prefixul 021. Sau accesand site-ul www.infocultural.ro. Din pacate, nu toti directorii de institutii culturale transmit operativ informatii despre evenimentele la zi. Ceea ce vaduveste, intr-o masura, publicul, de posibilitatea de a afla tot ce-l intereseaza in domeniu. Fac, cu acest prilej, un apel la toti cei in drept sa-si faca prompt si corect datoria, venind astfel in intampinarea tuturor cetatenilor tarii, oferindu-le cele mai noi date despre diversitatea activitatii culturale si artistice.

In Constitutia revizuita se pune un accent deosebit pe accesul neingradit al tuturor cetatenilor la actul de cultura. Prin ce ati intampinat aceasta importanta prevedere?

In temeiul articolului 108 din Constitutie, republicata, am initiat o hotarare de Guvern privind accesul gratuit al unor pensionari din domeniul cultural-artistic. Astfel, pensionarii din sistemul asigurarilor sociale de stat, precum si cei din alte sisteme proprii de asigurari sociale, care au lucrat in institutii cu profil cultural, in domeniul creatiei artistice, vor beneficia de intrari gratuite, pe baza de legitimatii speciale, la muzee, case memoriale, cinematografe, teatre si la alte institutii de cultura, indiferent de subordonarea acestora. Tin sa subliniez ca se excepteaza de la aceste prevederi personalul auxiliar care a lucrat in domeniul culturii. De asemenea, accesul in sali de cinema si de teatru se va face numai cu programare saptamanala, in limita locurilor disponibile.

Cine va tine evidenta acestor pensionari?

Fireste, Ministerul Culturii si Cultelor, care va elibera si legitimatii speciale, nominale, la propunerea uniunilor de creatie si de artisti interpreti, si a uniunilor profesionale din domeniul culturii. Sotul sau, dupa caz, sotia pensionarului titular de legitimatie se bucura de aceleasi drepturi ca acesta. Persoanele inscrise la pensie, in cursul unui an calendaristic, vor primi legitimatiile la data pensionarii. Dar tin sa atrag atentia ca cei care vor da altei persoane legitimatia nominala, care este netransmisibila, vor pierde definitiv dreptul de acces gratuit la manifestarile culturale.

Sunt convins ca tineti foarte mult la o initiativa legislativa pe care o va promova in Parlament deputatul Ioan Timis. Ma refer la proiectul Legii privind titlurile nationale…

Evident ca tin in mod deosebit la aceasta lege, intrucat ea recompenseaza valoarea indiferent de varsta sau de starea materiala a beneficiarilor ei. Instituirea titlurilor nationale, impartite pe categorii si ierarhizate, prevazute cu scutiri de impozite si alte facilitati, constituie o masura semnificativa, demonstrand grija autoritatilor (ma refer la Persedintie si la Guvern) privind promovarea personalitatilor si stimularea creatorilor de valori la nivel national. Trebuie sa subliniez faptul ca titlurile nationale se refera la oameni de performanta in domeniul culturii, stiintei si sportului. Fara a intra in toate amanuntele, voi spune ca cei ce vor detine titluri de Senior vor fi scutiti pe viata de impozit pe salariu sau pensie, de asemenea pe venitul global annual, dar beneficiind in continuare de indexarile sau corelarile legale cu sporuri la salariu si/sau pensie. Beneficiarii titlurilor de Maestru National vor fi scutiti de impozit pe salariu si/sau pensie si, de asemenea, vor avea dreptul la indexari si corelari. In fine, titlul national de Magistru emerit pentru management va fi scutit de impozit pe salariu si/sau pensie.

Mai aveti un proiect care tine de zona civilizatiei. La ce se refera?

La instalarea unor grupuri sanitare moderne la marile muzee, la case memoriale si la manastirile care fac parte din patrimoniul UNESCO. De mai bine de doi ani am predat proiectul, iar ministrul nostru, acad. Razvan Theodorescu, s-a angajat sa-l concretizeze pana la sfarsitul mandatului.

Domnule Ion Antonescu, ati intrat in 2004 cu destule motive de satisfactie, judecand dupa acest succint bilant. Ce veti intreprinde in acest an?

Din pacate, satisfactiile sunt, uneori, umbrite de inertia unora, de birocratie. Incerc sa depasesc cu calm si tenacitate aceste obstacole. Cat despre ce voi face anul acesta, si n-am putine proiecte, vom vorbi dupa ce se vor realiza.
E. C.