Ileana Stănculeasa
Șef Cabinet

Gânduri, amintiri despre Omul Ion Antonescu

Secretar de Stat
Ministerul Culturii și Cultelor

Hotărât, ambițios, energic, cu gândire pozitivă, optimist și cu privire spre viitor, cu încredere în capacitatea de acțiune. Altruist și prietenos, uneori puțin timid în relațiile cu subordonații cărora le acorda libertate de acțiune, cultivând spiritul de echipă. Își fixase standardele de lucru la un nivel destul de exigent; autoritatea și-a a dobândit-o pe măsură ce și-a dovedit abilitățile de lider, iar respectul colegilor l-a dobândit prin comportament. Știa să își aleagă echipa de lucru cea mai potrivită.

Când, în anul 2001 a venit în Ministerul Culturii și Cultelor, ca Secretar de Stat pentru Relații Internaționale și Integrare Europeană, emoțiile întâlnirii au fost prezente și de o parte și alta. Noi, cei din minister, eram cumva obișnuiți cu schimbarea conducerii după alegerile parlamentare, domnul Ion Antonescu, cu emoția și bucuria de a lucra într-un domeniu de care s-a simțit mereu legat: cel al culturii, al teatrului și al filmului. Avea ocazia să-i cunoască și să-i ajute pe foarte mulți dintre actorii preferați, ceea ce a și făcut cu prisosință.

Astfel, în toamna primului an în minister, a avut inițiativa organizării unui spectacol, la Teatrul național I. L. Caragiale, intitulat „Vârsta de Aur”, în cadrul căruia, toți actorii, care în acel an împliniseră o vârstă rotundă, 60, 65, 70, 75, 80, 85 ș.a.m.d., au fost premiați cu o sumă de bani în funcție de vârsta împlinită. Toate fondurile, pentru premii și pentru organizarea acelui spectacol – mai mult decât grandios – au fost acordate de domnul Ion Antonescu, din  veniturile personale (de ordinul câtorva miliarde de lei pe atunci).

De la bun început mi-a spus că își dorea, ca de fiecare zi de naștere a unei personalități importante din domeniul culturii, și nu numai, să felicite personal persoana respectivă. Drept urmare am alcătuit o agendă cu cele 365/366 de zile din an, notând în fiecare zi numele celor născuți în ziua respectivă, și numărul de telefon. Așa putea să-i felicite personal pe cei sărbătoriți. Și o făcea în fiecare zi. Când a plecat din minister, la terminarea mandatului, i-am dat o copie a agendei respective. Știu că și acum face același lucru minunat: le arată oamenilor că are un gând bun și o urare pentru ei, în zi de sărbătoare.

Avea și un anumit simț al umorului. Îmi amintesc că a doua zi, după 11 septembrie 2001, am primit un telefon prin care ni se spunea că este o bombă în minister. Eram la Casa Scânteii. La domnia sa veniseră, cu puțin timp înainte, în audiență, două tinere foarte drăguțe. Când au venit geniștii să întrebe dacă a venit cineva din afară, dacă am primit vreun colet suspect, domnul Antonescu, zâmbind a spus că au fost mai devreme „două bombe”, dar au plecat… Mi-a spus că dacă doresc să ies din clădire, pot să o fac. I-am răspuns „că nu părăsesc corabia”… Am văzut că a apreciat acest gest. Lucrasem la Liceul George Enescu și mai trăisem experiența unor alarme false de acest fel. Am stat liniștiți la birou, ne-am văzut de treabă, și după un timp, colegii, care ieșiseră din minister și stăteau la câțiva metri în fața clădirii, au revenit. Dacă ar fi fost o bombă, nu i-ar fi ocolit nici pe cei din fața clădirii…

Pot să spun că, în spatele funcției de Secretar de Stat care impune un anume statut și un anumit comportament protocolar, se afla un bărbat sensibil, dornic de a afla mereu lucruri noi, dornic să citească lucrări de istorie, de geografie, de cultură generală, un pasionat al călătoriilor, un om deosebit de caritabil, care nu refuza niciodată să își ajute semenii aflați în nevoi.

Dar mai întâi de toate domnul Antonescu a fost și este un mare Filantrop. Și nu mă refer la ajutorul acordat artiștilor, ci la ajutorul acordat unor persoane anonime, oameni simpli, cu adevărate probleme. Fiindu-i Șef de Cabinet, unele solicitări, venite pe adresa ministerului, le înregistram și i le prezentam. Toate primeau răspuns favorabil.

Câteva exemple:

O doamnă foarte în vârstă, soția unui fost regizor, decedat deja, m-a sunat și mi-a spus, ceva ce părea ireal: citez: „Nu pot adormi de foame”! Locuia lângă Teatrul Bulandra. I-am prezentat cazul acestei doamne, care ne-a impresionat foarte mult, și care solicita bani să își cumpere mâncare. Domnul Antonescu a spus că nu-i va da bani. Pe moment am fost neplăcut surprinsă, dar imediat domnia sa a spus: „Îi vom face un abonament la cantina studenților” care era, din câte îmi amintesc, la parterul blocului în care locuia doamna respectivă. A fost o decizie înțeleaptă. Abonamentul a fost plătit lunar, 2-3 ani, până când doamna a părăsit lumea aceasta.

Altă dată am primit telefon de la o doamnă din județul Vâlcea, care mulțumea, în numele mamei sale, pentru faptul că domnul Secretar de stat Ion Antonescu îi plătise lemnele pentru iarnă din anul anterior. Mama doamnei murise de puțin timp, dar înainte o rugase să sune la minister și să-i spună că i-a făcut viața mai ușoară, și că se rugase pentru dânsul. A fost emoționant.

O altă întâmplare, care m-a impresionat mult, a fost când o doamnă din Cluj, aflată într-o stare de depresie accentuată, îmi spunea că nu mai are bani, perioada ajutorului de șomaj expirase, și considera că singura speranță era domnul Ion Antonescu. Avea o fată studentă, și nu mai reușea să se descurce. A fost un moment în care am dat dovadă de un adevărat talent de negociator, nu fără emoții, pentru că doamna era atât de disperată încât spunea că se va sinucide, că era deja în fața ferestrei deschise de la un etaj destul de sus. Domnul Secretar de Stat nu era în acel moment la cabinet. Am reușit să o calmez când am obținut, prin telefon promisiunea domnului Ion Antonescu că o va ajuta. I-am cerut adresa și a primit o sumă de bani destul de consistentă. Am înțeles că fiica acestei doamne, care acum lucrează la un post de televiziune, l-a întâlnit mai târziu pe domnul Ion Antonescu și i-a mulțumit. Dânsul nu își mai amintea gestul făcut. Lucru firesc, având în vedere numărul mare al actelor caritabile pe care le-a făcut.

Adeseori, la finalul programului, îmi lăsa plicuri cu bani pentru diverse persoane, care urmau să vină să-i ia: pentru întreținere, lemne, cauciucuri la mașină și alte nevoi ale unor oameni, pur și simplu, necunoscuți. Oameni care îl sunau solicitându-i ajutorul și pe care nu cred că i-a întâlnit vreodată.

Și mai este ceva ce m-a impresionat: modestia cu care făcea aceste acte de caritate; parcă s-ar fi sfiit ca nu cumva, cel care primea ajutorul să se simtă umilit. Marea majoritate, excepție făcând actorii, care sunt persoane publice, cei care au primit ajutor, au rămas anonimi. O făcea pentru demnitatea acestora. Pentru că una e să „nu poți adormi de foame”, sau să fii în prag de suicid din cauza disperării, și alta să primești un premiu.

Am considerat aceste acte, neștiute decât de mine și de beneficiarii lor, ca adevărate acte de milostivire, demne de un creștin adevărat, care a dat dovadă de o deosebită modestie: „Tu, dar, când faci milostenie, nu suna cu trâmbița înaintea ta, cum fac fățarnicii, în sinagogi și pe ulițe, pentru ca să fie slăviți de oameni. Ci tu când faci milostenie, să nu știe stânga ta ce face dreapta” (Matei 6, 2-3). Aceste fapte dovedesc o calitate umană deosebită, iar aceste amintiri o dovedesc cu prisosință.

Pot spune, fără nici un fel de exagerare, că filantropia, caritatea și modestia sunt calități de necontestat ale domnului Ion Antonescu, un Om cu care am avut bucuria să lucrez timp de patru ani, și de la care am învățat o mulțime de lucruri bune.

04 noiembrie 2019

Perioada 11 – 15.07.2005 – „PELERINAJUL SENIORILOR FOLCLORULUI ROMANESC”

PELERINAJ LA MANASTIRILE DIN MOLDOVA SI BUCOVINA

Incercand sa mentina traditia pe care initiat-o ca Secretar de Stat in cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, in anii 2001, 2002, 2003, 2004, aceea de a organiza un program destinat promovarii turismului cultural si prezentarii patrimoniului national, inscris în circuitul valorilor universale, Dl. Ion Antonescu a organizat un pelerinaj la Manastirile din Nordul Moldovei si Bucovina.

Un motiv in plus al acestei reuniunii este, asa cum afirma Dl. Ion Antonescu, acela de a celebra „arta, frumosul, cultura” si de a ne arata recunostinta fata de marile valori culturale, respectiv fata de cei ce reprezinta „Seniorii Folclorului Romanesc”.

APRECIERI

Ianuarie – Decembrie 2004:

– derularea, monitorizarea si aplicarea Legii nr.118/2002 la nivelul M.C.C. privind acordarea indemnizatiei de merit pentru personalitatile care au activat în domeniul culturii.

Ianuarie – Martie 2004:

– intâlniri bilaterale cu sefii misiunilor straine ai Corpului Diplomatic acreditati în România.

1 Martie 2004:

– protocolul diplomatic organizat cu prilejul Zilei de 1 Martie si a Zilei Internationale de 8 Martie pentru prezentarea obiceiului ancestral al Martisorului la români. Invitatele au vizionat filmul „Regina Maria”, o „Expozitie de scoarte românesti” lucrate exclusiv manual în tehnici stravechi.

Participante: doamne Ambasador, sotii ale domnilor Ambasadori, reprezentante ale Centrelor Culturale Straine, reprezentante ale Organismelor Internationale acreditate în România, personalitati ale vietii cultural-artistice românesti.

Scopul: aniversarea Zilei Internationale a Femeii.

Martie 2004:

H.G. nr. 385 din 18 martie 2004 – publicata în M.O. partea I nr.301/06.04.2004, privind accesul gratuit la actul de cultura la nivel national al pensionarilor care au activat minimum 10 ani în domeniul cultural-artistic, inclusiv cei din mass-media.

Mai 2004:

– raportul anual pentru anul 2004 al Ministerului Culturii si al Cultelor la Consiliul Europei.
Capitolul 2 : Criteriile de aderare
2.1.2 : Drepturi economice, sociale si culturale

11-13 Iunie 2004:

– vizita de documentare si de agrement organizata de Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Ministerul Culturii si al Cultelor, în judetele Tulcea si Constanta, cu sefii misiunilor straine ai Corpului Diplomatic si ai Organismelor Internationale, initiativa a domnului ministru Mircea Geoana si a domnului secretar de stat Ion Antonescu.

Participanti: 45 de ambasadori acreditati în România, reprezentantii/ambasadorii Organismelor Internationale acreditati în România, domnul ministru Mircea Geoana si staff M.A.E., domnul secretar de stat Ion Antonescu si staff M.C.C., Guvernatorul Deltei Dunarii, reprezentantii administratiei locale, mass-media centrala si locala

Scopul: – cunoasterea Rezervatiei naturale a biosferei – Delta Dunarii si necesitatea protejarii acesteia la nivel international;
– prezentarea Zonei Libere a Portului Constanta;
– promovarea potentialului real al Litoralului românesc.

15 Ianuarie–25 Februarie:

– editarea cãrţii „Patrimoniul Gojdu” în 1.000 de exemplare, în limba englezã, cu prezentarea de date istorice, de mãrturii şi de imagini a aşezãmintelor „Gojdu”, de la Budapesta, precizându-se statutul juridic şi importanţa acestora pentru România; cartea a apãrut sub auspiciile Fundaţiei Culturale „Marshal”.

Februarie–Mai:
– promovarea la nivel naţional a urmãtoarelor servicii de informare cultural-artisticã:
1. 9525 – infocultural: linia telefonicã specialã pentru informare cultural-artisticã

– iniţiativã de proiect privind acordarea de TITLURI NAŢIONALE – pe lângã pensia de drept – în conformitate cu valoarea şi cu activitatea desfãşurată în diferite domenii: culturã, ştiinţã, sport, mass-media. Proiectul se aflã în circuitul de avizare la ministerele de resort (vezi anexa cu Proiectul de Lege).

Scopul: recunoaşterea meritului profesional al marilor personalitãţi de valoare naţionalã din domenii de activitate, marcante pentru imaginea ţãrii.

13-15 Iunie:

– vizita de documentare culturalã organizatã de Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Ministerul Culturii şi al Cultelor, împreunã cu Marshal Turism, în judeţele Argeş, Vâlcea şi Gorj, cu şefii misiunilor strãine ai Corpului Diplomatic şi ai Organismelor Internaţionale, sub genericul: „Cunoaşterea patrimoniului cultural şi spiritual românesc” – ediţia a 3 a; iniţiativã a domnului ministru Mircea Geoanã, şi a domnului Secretar de Stat Ion Antonescu.

Participanţi: 35 de ambasadori acreditaţi în România, staff: M.A.E., M.C.C., Marshal Turism şi B.O.R., mass-media

Scopul: – promovarea patrimoniului cultural şi spiritual, din zona sudicã a României;
– reafirmarea valorilor culturale, tradiţionale. româneşti; cunoaşterea realitãţilor socio-economice în teritoriu

27-28 Septembrie:

– sãrbãtorirea a 500 de ani de atestare documentarã a Episcopiei Râmnicului; târnosirea Bisericii cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din comuna Perişani, satul Spinu; slujba de sfinţire a lãcaşului a fost oficiatã duminicã, 28 septembrie, 2003, de Preafericitul Pãrinte † Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreunã cu un sobor de preoţi.

Participanţi: peste 100 de personalitãţi ale vieţii cultural-artistice, Ion Antonescu, Secretar de Stat din M.C.C., reprezentanţi ai B.O.R., mass-media
Scopul: – asigurarea continuitãţii patrimoniului spiritual, în zona Râmnicului

Din partea Bisericii Ortodoxe Romane

Preafericitul Parinte Teoctist – Patrirhul Bisericii Ortodoxe Romane
P.S Vicentiu Ploiesteanul – episcop-vicar Patriarhal
P.S Gherasim Cristea – episcop al Ramnicului

Invitati speciali: Alexandru Arsinel, Cristina Stamate,  George Motoi, Aimee Iacobescu, Olga Tudorache, Ileana Stana Ionescu, Radu Beligan, Tamara Buciuceanu Botez, Irina Petrescu, Cristina Deleanu, Eugen Cristea, Sanda Toma, Misu Fotino, Dan Puican, Sebastian Papaiani, Ion Besoiu, Gheorghe Dinica, Valentin Uritescu, Iurie Darie, Anca Pandrea, Adela Marculescu, Ion Tobosaru, Dinu Sararu, Tora Vasilescu, Emil Hossu, Catrinel Dumitrescu, Matei Alexandru, Ion Siminie, Lucia Moraru, Florina Cercel, Tatiana Iekel, Virgil Ogasanu, Vladimir Gaitan, Dan Mihaescu, Rodica Tapalaga, Constantin Codrescu, Aurel Cioranu, Mitica Popescu, Constantin Dinulescu, Violeta Andrei, Mihai Dinvale, Lucia Muresan, Catrinel Oproiu, Titi Rucareanu, Costel Constantin.

2 Noiembrie:

– slujba de sfinţire a bisericii cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel şi Sfântul Ion”, din satul Perişani, judeţul Vâlcea.

Manifestãrile şi evenimentele culturale la nivel naţional concepute şi organizate de Ion Antonescu, ca Secretar de Stat la Ministerul Culturii şi al Cultelor, au fost finanţate exclusiv de acesta, valoarea totalã acordatã proiectelor fiind de aproape 13 miliarde de lei (aceastã sumã nu include construcţia celor douã biserici)

25-31 Martie 2002
– acţiunea „Sãptãmâna pensionarilor”, cu accesul oamenilor de vârsta a treia la actul de culturã, în 34 de instituţii teatrale din ţarã şi din capitalã; aniversarea, la nivel naţional, a Zilei Mondiale a Teatrului.

Participanţi: 20.000 de pensionari.
Scopul:
achiziţionarea, contra cost, de bilete oferite gratuit pensionarilor.

6 Mai 2002 – Sala de Concerte „Mihail Jora”, a Radiodifuziunii Române
– acţiunea „Gala Muzicii Uşoare Româneşti” cu conferirea trofeului şi premierea celor mai valoroşi compozitori şi interpreţi de şlagãre româneşti.

Participanţi: 60 de interpreţi, cantautori şi compozitori.
Scopul:
cunoaşterea virtuţilor cântecului românesc.

24-26 Mai 2002
vizita Corpului Diplomatic la mãnãstirile din nordul Moldovei – ediţia a doua, pentru cunoaşterea patrimoniului naţional, organizatã de Ministerul Afacerilor Externe, şi de Ministerul Culturii şi al Cultelor, la iniţiativa domnului Mircea Geoanã, Ministrul de Externe, şi a domnului Ion Antonescu, Secretar de Stat în Ministerul Culturii şi al Cultelor.

Participanţi: 26 ambasadori acreditaţi în România.
Scopul: promovarea turismului cultural şi prezentarea patrimoniului naţional, înscris în circuitul valorilor universale.

19-23 Iunie 2002:
– pelerinajul Seniorilor Filmului şi ai Teatrului Românesc la Mãnãstirile din Moldova şi din Bucovina – ediţia a 2-a

Participanţi: 35 de mari actori ai filmului şi ai teatrului românesc.
Scopul: promovarea turismului cultural românesc.

20 Septembrie 2002:
– vizitã la atelierul „Miclescu Divertis SRL” cu reprezentanţi ai Corpului Diplomatic, în vederea prezentãrii meşteşugarilor din zona prahoveanã care realizeazã carpete şi tapiserii lucrate de mânã, tip Kilim şi tip Aubusson.

Participanţi: reprezentanţi ai Corpului Diplomatic.
Scopul: promovarea artei tradiţionale româneşti.

Alte activitãţi:
a) sprijin financiar pentru editare de carte :
1) volumul “Principiul Naţionalitãţilor – originile, evoluţia şi elementele constitutive ale naţionalitãţii”, de Romulus Seişanu.
2) cartea „Resurse şi ispite în Ţara Muscelului”, de Paul Everac

b)sprijin pentru restaurare de muzee :
1) a obţinut o finanţare extrabugetarã, strãinã, din partea SUA, de 50.000$, pentru restaurãri de muzee din ţarã şi din Bucureşti.

7 Martie 2001, Sala Rondă Intercontinental
– întâlnirea reprezentanţilor misiunilor diplomatice străine acreditaţi în România cu oamenii de cultură şi de artã români.

Participanţi: ambasadori, ataşaţi culturali, consuli generali, consilieri de misiuni diplomatice; cu participarea urmãtoarelor personalitãţi: Boutros Boutros-Ghali, oameni politici şi de culturã, secretari de stat din MAE şi din MCC, consilieri prezidenţiali, mass-media.
Scopul: cunoaşterea, apropierea şi schimbul de informaţii privind noul concept de reformã în domeniul culturii, în conformitate cu platforma-program a cabinetului „Adrian Nãstase”; acţiunea a avut caracter de avanpremierã, în vederea lansãrii Clubului Diplomaţiei Culturale din România.
Rezultate: întâlniri periodice, la nivelul Departamentului, cu şefii misiunilor diplomatice, în vederea lansãrii de proiecte şi de strategii privind atragerea de investiţie strãinã pentru culturã, precum şi de prezentare a ţãrii noastre în mass-media din ţãrile respective.

19 Aprilie 2001, Teatrul Naţional Bucureşti
– acţiunea „Luminã pentru sufletul bãtrânilor”: oferirea unui spectacol pentru cei instituţionalizaţi, din cele 6 centre de îngrijire şi de asistenţã din Bucureşti; a fost vizionatã piesa „Cotletele”, de Bertrand Blier, avându-i în distribuţie pe: Radu Beligan, Gheorghe Dinicã, Sanda Toma, Ileana-Stana Ionescu, în regia lui Gelu Colceag.

Participanţi: 186 de bãtrâni instituţionalizaţi; senatorul Sorin Oprescu, vicepreşedintele Comisiei de Sãnãtate a Senatului României; directorii aşezãmintelor de îngrijire; mass-media.
Scopul: reintegrarea bãtrânilor instituţionalizaţi în programele culturale.

21 Aprilie 2001, Sala Rondã Intercontinental
– întâlnirea, în premierã absolutã, a „Seniorilor Filmului şi ai Teatrului Românesc”; s-au decernat titlurile de:
1) Artist de onoare al filmului românesc – pentru actriţe
2) Artist de onoare al filmului românesc – pentru actori
3) Titlul de Excelenţã al Culturii Româneşti – pentru personalitãţi marcante ale vieţii culturale

Participanţi: 112 mari actori, personalitãţi artistice şi culturale; Centrul Naţional al Cinematografiei, Uniunea Cineaştilor din România; directori de teatre, senatorul Adrian Pãunescu – preşedintele Comisiei de Culturã a Senatului, deputatul Mihai Mãlaimare – preşedintele Comisiei de Culturã din Camera Deputaţilor, mass-media.
Scopul: recunoaşterea valorilor şi a personalitãţilor vieţii culturale din România.
Precizare: acţiunea a avut caracter de avanpremierã pentru lansarea în 2002-2003 a modelului Oscar în variantã româneascã.

31 Mai 2001, Casa Capşa
– constituirea primului Club al Diplomaţiei Culturale – C.D.C. – din România, respectiv, întâlniri ale ambasadorilor, ataşaţilor culturali şi consuli generali ai misiunilor diplomatice, acreditaţi în ţara noastrã, cu personalitãţi marcante ale culturii şi ale artei româneşti şi reprezentanţi ai mass-media.

Scopul CDC:
a) asigurã schimburi de idei şi de proiecte reciproc avantajoase în domeniul culturii şi al artei;
b) constituie cadrul pentru prezentarea şi pentru promovarea proiectelor de succes din ţãrile membre ale Clubului;
c) asigurã un mod stabil de legãturi între membrii Clubului cu oameni de culturã din România,
d) concretizeazã acţiuni care sã ducã la o mai bunã cunoaştere a patrimoniului şi a valorilor culturale din ţãrile membre ale Clubului.
Rezultatul: (vezi Infogramele CDC: 2001/2002)
a) cunoaşterea, apropierea şi schimbul bilateral de informaţii în domeniul culturii;
b) lansarea de proiecte la nivel naţional;
c) promovarea unei imagini reale şi obiective a României în strãinãtate

1–2 Iunie 2001, Horezu, Râmnicu-Vâlcea – Acţiunea Cocoşul de Horezu
– excursie în zonã, festivitãţi folclorice

Participanţi: ambasadori, ataşaţi culturali, reprezentanţi ai presei din SUA, directori de centre culturale strãine şi române, academicieni, scriitori, alte personalitãţi ale vieţii culturale româneşti.
Scopul: cunoaşterea valorilor culturale tradiţionale româneşti.

5 Iunie 2001, Teatrul Naţional Bucureşti – Sala I.L.Caragiale
– concert Extraordinar Tudor Gheorghe – „Primãvara simfonicã”, în onoarea Corpului Diplomatic acreditat în România.

Scopul: promovarea şi recunoaşterea autenticului în arta interpretãrii baladei româneşti.

20 Iunie 2001. Sala Auditorium
lansarea paginii WEB a Departamentului, cu prezentarea tuturor proiectelor şi a obiectivelor:
a. Direcţia pentru Relaţii Internaţionale şi Centre Culturale româneşti din strãinãtate
b. Direcţia pentru Investitori Strãini şi Autohtoni (D.I.S.A.)
c. P.I.U. – Unitatea de Implementare a Proiectului Bãncii Mondiale

7–12 Iulie 2001
– turneul în SUA al interpreţilor: Tudor Gheorghe, Marcel Pavel, Sanda Ladoşi, cu mediatizare pe „TV România Internaţional” şi la posturi private din SUA.

Scopul: promovarea culturii româneşti în aceastã parte a lumii.

20-25 iulie 2001
– turneul în Suedia al actorilor: Stela Popescu, Alexandru Arşinel şi regizorului Dan Puican cu mediatizarea în presa suedezã.

Scopul: promovarea culturii româneşti în aceastã ţarã.

22-26 August 2001
– pelerinajul Seniorilor Filmului şi Teatrului Românesc la Mãnãstirile din Moldova şi din Bucovina.- ediţia întâi

Participanţi: 51 de mari actori ai filmului şi ai teatrului românesc.
Scopul: promovarea turismului cultural, românesc.
Rezultate: lansarea la nivelul MCC a proiectului de reamenajare, la standarde occidentale, a anexelor utilitare, de la Mãnãstirile care sunt înscrise în patrimoniul universal.

15 Septembrie 2001:
– asigurarea costurilor necesare pentru culegerea cãrţii “HÂNCU – BA!”, de Romulus Vulpescu (2 volume = 1700 de pagini).

15 Noiembrie 2001:
– editarea calendarelor “2002 – Anul Vedetelor”.

Scopul: readucerea marilor actori de teatru şi de film în memoria afectivã a publicului.

9 Decembrie 2001:
– prima manifestare culturalã la nivel naţional “VÂRSTA DE AUR” – ediţia I, cu sponsorizare din partea mai multor finanţatori români şi strãini în domeniul culturii.

Scopul: recunoaşterea marilor valori naţionale din domeniul culturii.

1992 este anul în care biserica ctitorită de străbunicul său, Constantin Antonescu, începută în 1896 şi terminată în 1935, a fost pictatã si renovatã integral, adãugandu-se vechii biserici clopotul cu clopotnita si casa de rugãciuni pentru spovedanie, la initiativa si din resursele financiare proprii ale lui Ion Antonescu.

În 1993 a început construcţia din temelii si pictarea bisericilor din Perişani şi Spinu, care au fost sfinţite în anul 2003, biserica Spinu, în data de 28 octombrie, cu participarea IPS Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, iar biserica Perişani, în data de 2 noiembrie, în prezenţa Mitropolitului Vâlcii, Preasfinţitul Gherasim.

În 1995 a sponsorizat integral renovarea etajului 7 al Catedrei de Turism din A.S.E şi a unui laborator de turism pentru studenţi.

1996 este anul în care a iniţiat si finantat vizita membrilor Corpului Diplomatic în zona Sibiului(ediţia întâi), pentru promovarea turismului cultural, eveniment organizat de „Marshal Turism” împreună cu Ministerul Afacerilor Externe.

În 1999 a premiat, prin „Marshal Turism”, lotul olimpic român de matematică şi de fizica, oferindu-le tinerilor medaliaţi cu aur şi cu argint biletele de avion, dus-întors, în Europa.